WordPress er det desidert mest utbredte publiseringssystemet i verden i dag, og benyttes i følge Wikipedia av mer enn 60 millioner nettsteder. Av verdens 10 millioner største nettsteder benyttet 23,3 % av disse WordPress i januar i år. Det er altså ingen tvil om at systemet er populært, men hva skyldes den enorme utbredelsen, og hvorfor bør du eller ditt firma velge akkurat WordPress?

Det er mye å ta stilling til når et nytt nettsted skal utvikles, og den kanskje aller viktigste avgjørelsen er valget av publiseringssystem. Selvfølgelig er det også mulig å utvikle et nettsted fra bunnen av, med egenkomponert database, egne sikkerhets- og innloggingssystemer, administrasjonspanel og så videre. Dette kan være løsningen for et lite mindretall med spesielle behov, som er ute etter maksimal fleksibilitet med hensyn til oppbygning og funksjonalitet, og som i tillegg sitter på en større pengebinge. For et slikt system vil bli langt mer kostbart og tidkrevende å utvikle enn å basere seg på eksisterende løsninger, og ikke nødvendigvis gi et bedre sluttresultat enn ved bruk av WordPress. For også her er mulighetene omtrent uendelige, hvor bortimot alt av funksjonalitet kan manipuleres, tilpasses, bygges ut, vris og vendes på – for å tilpasses kundens ønsker og behov.

Bygget for fleksibilitet

For nettopp fleksibilitet er et svært godt argument for å velge WordPress. Systemet ble først utviklet som et bloggverktøy, noe det den dag i dag også fungerer ypperlig som, men har siden blitt utvidet og tilpasset slik at det nå kan benyttes til nærmest ethvert formål. Dette er løst ved å bygge en kjerne i ”bunnen” av systemet, som styrer all den grunnleggende funksjonaliteten. En utvikler vil aldri endre på disse kjernefilene direkte, men bygge sine løsninger på ”toppen” av kjernen. Dette sørger for høy grad av fleksibilitet, samtidig som alle WordPress-installasjoner, uansett hvor ulike de måtte se ut, bygger på nøyaktig samme kjerne. Dermed kan viktige oppdateringer rulles ut uten uønsket innvirkning på nettstedet.

Individuelle tilpasninger av nettsteder skjer altså ved å utvikle løsninger som et overbygg til kjernefilene. Dette i form av temaer (themes), språkfiler, handlinger (actions), filtre (filters), utvidelser (plugins) og så videre. Det finnes en lang rekke måter å tilpasse systemet på, som alle har sine spesifikke bruksområder. Generelt vil temaet definere hvordan strukturen til nettstedet er bygget opp, for eksempel med menyer, ”soner” for visning av innhold, undersider og bildekaruseller. Her kan også annen og mer avansert funksjonalitet bygges inn, avhengig av hvilke løsninger som passer nettstedet best.

Handlinger og filtre benyttes på sin side for å motta, endre eller strippe bort innebygget funksjonalitet, og finnes i hopetall. Det er nemlig slik at omtrent all grunnleggende funksjonalitet er utviklet med tanke på å kunne tilpasses, enten det dreier seg om visning av nettstedets navn, antall nyhetsartikler som vises, hvilke menyvalg som vises og så videre. WordPress er bygget slik at det ved all prosessering først sjekkes om det finnes noen tilleggskode som eksempelvis vil endre på dataene før de vises, legge til informasjon før dataene lagres, eller gjøre andre modifiseringer. Slike sjekker skjer automatisk ved flere tidspunkter i prosesseringen, og tillater dermed utvikler å foreta endringen til nøyaktig riktig tidspunkt.

Som en følge av den store utbredelsen finnes det dessuten tusenvis av ferdigutviklede temaer og utvidelser til WordPress. Mange av dem er gratis å ta i bruk, mens andre koster noen kroner. De fleste av disse er det relativt enkle å komme i gang med, holder høy kvalitet og tilbyr diverse innstillingsmuligheter. Her snakker vi alt fra mindre utvidelser som lar deg legge til et stilig kontaktskjema, til større utvidelser eller temaer som utgjør komplette nettbutikk- eller diskusjonsforumsløsninger. Tilgjengeligheten av slike utvidelser utgjør enda et solid argument for å velge WordPress, og kan utgjøre et verdifullt utgangspunkt for videreutvikling eller tilpasning.

Sikkert, stabilt – og gratis

Et kanskje litt mindre spenstig argument er sikkerheten og stabiliteten WordPress kan gi. Men uansett hvor lite fengende det måtte oppleves, er alle i bunn og grunn opptatt av at systemene deres er stabile og velfungerende, og at dataene er trygt lagret. Dette er et omfattende felt, som ikke lar seg fullt ut ivareta uten at brukeren også tar noen forhåndsregler og har et bevisst forhold til sikkerhet i det daglige. Men sikkerheten er i høyeste grad ivaretatt i WordPress, hvor alt er lagt til rette for å utvikle et trygt system uten alt for mye jobb. Og systemet vil fortsette å være trygt også i fremtiden, ved hjelp av kontinuerlige oppdateringer – som er enkle å installere. I tillegg vil det for større nettsteder ha stor betydning at det benyttes en optimalisert database. I motsatt fall vil et nettsted kunne bli unødvendig tregt etter hvert som datamengdene øker.

WordPress er dessuten et såkalt open source-prosjekt, noe som innebærer at kildekoden er åpen og at utviklerne er mange. Hundrevis av utviklere verden rundt jobber kontinuerlig med å videreutvikle og forbedre kildekoden. Dette er med på å bidra til at sikkerhet og stabilitet er på topp, og innebærer samtidig at systemet er fullstendig gratis å benytte seg av, både til kommersielle og private formål. Kildekoden, og de mange tilpasningsmulighetene, er også svært godt dokumentert. Enten du skal utvikle seg, eller lar andre gjøre jobben for deg, er også dette med på å sørge for en velfungerende og god løsning.

Enkel og fleksibel administrering

Og ikke noe publiseringssystem uten et administrasjonspanel. Også her tilbyr WordPress funksjonalitet fra øverste hylle, som legger lista lavt for administrering av nettstedet. Her er det enkelt å foreta justeringer, publisere innhold, endre på brukertilganger – og en lang rekke andre ting. Som med alt annet kan administrasjonspanelet dessuten tilpasses på alle tenkelige måter, og gjøres så komplekst eller enkelt som brukeren måtte ha behov for. For enkle nettsteder kan dermed administrasjonspanelet gjøres minimalistisk og enkelt, uten unødvendige innstillingsmuligheter, mens det for større systemer kan bygges ut med innstillingsmuligheter for all spesialutviklet funksjonalitet.

Kort oppsummert er WordPress et svært fleksibelt system, som også er både stabilt og sikkert. Måten det kan tilpasses alle behov på, i kombinasjon med at systemet er gratis i bruk, har gjort det til det mest utbredte publiseringssystemet i verden i dag. Du skal kort fortalt ha svært spesielle behov dersom WordPress ikke vil være et ypperlig valg også for deg eller din bedrift.