Topp 10 tips til søkemotor- optimalisering for mindre bedrifter

Eier du en mindre bedrift og sliter med å få nettsiden din til å bli lagt merke til av Google? Da er du ikke alene. Jeg håper disse enkle grepene kan hjelpe deg til å få din nettside til å klatre oppover på søkemotorene.

1. Innhold
Det aller, aller, aller viktigste du kan gjøre er å ha godt innhold. Hvis du har gode artikler med inngående kunnskap innen ditt område skaper du trygghet og autoritet ovenfor leserne dine. Du bør se på nettsiden din som en kanal under konstant utvikling hvor du kommuniserer med dine besøkende, ikke som et flatt statisk dokument.

2. Design og kode
Nettsiden din bør ha et oppdatert og tidsriktig design. Når vi ser et moderne og riktig design assosierer vi dette med en organisert og vellykket bedrift. En annen grunn er at webutvikling og Google’s kriterier alltid er under konstant fornyelse, også koden som ligger bak. Det betyr at Meta-tagger, beskrivelser, Title-tagger, h-tagger osv. er nødt til å være bygget opp riktig og plassert på de riktige stedene. Dette er såpass viktig at å hyre en ekspert er verdt sine kroner. Alt må være korrekt for at Google-bot’ene skal lese siden din riktig.

3. Fjern feil og finn nøkkelord
Nettsiden din bør være så feilfri som mulig. Det gjelder staving, lenker og koding. Et profesjonelt webutviklings-/webdesign- firma vil alltid ta koden din gjennom w3c.org for å eliminere kode-feil. Og du må også vite hvilke nøkkelord som skal bringe de besøkende til din side. Her kan du f.eks. bruke Google Webmasters verktøy for å finne relevante søkeord. Husk at balanse er viktig. Ikke for mange eller for få søkeord.

4. Farger
Ikke gå amok med farger. Husk at hvit bakgrunn er det beste når man skal lese tekst. Farger er bra, med for mye kan bli overveldende.

5. Hastighet!
Ingen liker treige nettsider, det gjør heller ikke Google og andre søkemotorer.

6. Lenker
Pass på at alle lenkene dine er oppdatert og fungerer. Lenker som gir 404 feil er ikke heldig.

7. Sosiale medier
Facebook er et nyttig verktøy om du bruker det riktig. Du kommer i direkte kontakt med dine besøkende og potensielle kunder. Jo mer tid og hardt arbeid du legger i det, jo mer vil du få igjen for det i form av flere besøkende. Og det liker søkemotorene. Og blogger. Google er glad i bloggere, så får du bloggere til å skrive om deg og lenke til din nettside vil du nyte godt av det.

8. Enkel og god navigasjon
På samme måte som et godt design er viktig, er det viktig å ha god navigasjon så de besøkende enkelt finner frem. Søkemotorene setter mer pris på de som kan lede besøkende til flere sider. Hvis de besøkende forlater nettsiden din etter forsiden, antar søkemotorene at din nettside ikke er spesielt fascinerende.

9. Ikke spam eller dupliser innhold
Ikke spam dine besøkende med uønsket epost. Det er smart å ha en måte for besøkende å melde seg på nyhetsbrev eller lignende, men ikke tving dette på dem. Det siste du vil er at søkemotorene skal se på deg som en spammer. Da blir du svartelistet og kan vinke farvel din hardt opparbeidede plassering.
Det samme gjelder duplisert innhold. Ikke lag flere sider med samme innhold. Det straffer seg.

10. Inngående lenker
Google måler viktigheten av din nettside med «PageRank» konseptet. En lenke inn til din nettside er å anse som en «stemme» på din nettside. Det vil si at jo flere som lenker til deg jo høyere blir din «PageRank». Og lenker fra sider med høy «PageRank» teller mer enn fra de med lav. Husk også at relevans har betydning. F.eks. om du har en nettbutikk som selger gressklippere, så er det ikke relevant med lenker fra en slankeside. Relevans har betydning.

Om du benytter deg av disse 10 enkle tipsene for søkemotoroptimalisering har du kommet langt på vei mot en høyere plassering på f.eks. Google. Hvis du vet hva du driver med når det kommer til koding, kan du gjøre mye på egen hånd. Men ellers kan det hende du gjøre mer skade enn glede. Det er viktig å finne de lokale webutviklerne som vet hva de driver med.

Trenger du mer hjelp til å bedre din plassering på Google? Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale.